Lopol-e? Lopok.

Egy másik fontos téma, amit meg akartam veled beszélni ez a lopás kérdés. Kicsi az esélye, hogy bármi újat is fogok tudni mondani, hogy ezen a honlapon bármi – a Világ számára – új információval találkozol. Olvastam sokat, jártam tanfolyamokra, sok ember sokféleképp hatott rám és rengeteg tapasztaláson is átmentem és ezek hatására megértések, felismerések születtek bennem. De ezek nem újak. Az elmúlt ezer évben megszámlálhatatlanul sok ember járt ugyan így és írta le, amire jutott. És úgy fest, hogy bár az utak különbözőek, amilyen következtetésekre jutunk az emberi létezés sajátosságairól, azok egyformák.

Talán a stílus különbözik. Ezen töprengtem. Nekem is sokat segített, hogy többektől, többféleképp jutott egy-egy üzenet el hozzám. Minden embernek más a stílusa, más szavakat használ, más szóképeket, más gesztusokat. Az egyik közelebb áll hozzám, a másik kevésbé. Ennyi lehet, ami megkülönbözteti a forrást egy idő után. Meg egyfajta specializáció. Hogy kinek mi a „speciális szakterülete”, ami őt jobban vonzza, amiben több tapasztalatot szerzett. Ha én is hasonló vagyok, vagy épp ezen a területen akadtam el, őt választom.

És azt is megfigyeltem (és ez sem újdonság), hogy aki bizonyos dolgokat megértett, önkéntelenül is segítésbe fordul. Erről nem tehetünk, emberi sajátosság, hogy ha én a magam harcában valameddig eljutottam, van tapasztalatom, ismeretem arról, hogy hogy érdemes harcolni, akkor igyekszem ezt a tudást megosztani, közkincsé tenni, hogy másoknak már ne legyen annyi gondja baja azzal, hogy magától rájöjjön. Igazából az emberiség így tud kulturálisan is fejlődni. Van, aki rájön matematikai összefüggésekre, aztán iskolai rendszerben ezt készen megkapjuk és megtanuljuk, majd akinek kedve van hozzá, már csak a már létező szintről kell továbbgondolkodnia. Nem hogy nagyon fárasztó, de lehetetlen küldetés lenne, ha az embernek az elejétől kellene mindent kitalálni. Így tud gyorsulni a fejlődés folyamata. És valahol érezzük azt is, hogy ez a tudás nem az enyém, hanem a Miénk. Közös.

Na szóval, a lényeg: igen, az itt olvasottak lényegével találkozhattál már máshol vagy eztán találkozhatsz vele máshol. Minden irányzat és módszer ugyan arról beszél végül.