Biegelbauer Pál: Ki vagyok én?

Biegelbauer Pál Ki vagyok én? című előadása mély benyomást gyakorolt rám. Mivel is kezdhetném mással, mint ezzel az ajánlások sorát? Nekem is ajánlották 2010 táján. Letöltöttem és közlekedés közben folyton hallgattam. A 10 részes hanganyag összesen szűk 5 óra. Hát én vagy húszszor biztos, hogy meghallgattam, de lehet, hogy ötvenszer is. Szinte kívülről tudtam a szövegét és rengeteget idéztem a környezetemnek belőle. Már azért is szerettem hallgatni, mert addig sem a saját, unalomig ismételt gondolataimmal voltam elfoglalva. Már önmagában ez a tény is kihatott az általános, napközbeni közérzetemre, sokkal nyugodtabb voltam. (Egyébként általában olvasást, tévénézést, előadások hallgatását, vásárlást, evést, akár alkoholt és szexet, egyéb tevékenységeket és szereket többek között azért is szeretünk és használunk, mert általuk ideiglenesen el tudunk menekülni a gondolatainktól és ezáltal jobban is érezzük magunkat. A guru efektusnak is az egyik pillére. Előadáshallgatás közben nem az általában igen nyomasztó gondolatainkra, hanem a hallottakra koncentrálunk, ettől jobban érezzük magunkat. Mindeközben azt hisszük, hogy a hallott tartalom, a guru/tanító maga volt ránk ilyen hatással. Valósában ez is egyfajta meditáció.)

De a lényeg! Bár az Öreg (Remélem nem veszi rossznéven senki, a legnagyobb tisztelettel mondom. Imádom a hangját, a stílusát és a műveltségét is.) csapong, nagyon sok olyan, életbevágóan fontos dolgot elmond, aminek a megértéséhez szerintem hosszú évek, évtizedek tapasztalata kell. Soká gondoltam, hogy az önismeret és világismeret alfája és omegája ez az előadás. Ma már árnyaltabban látom a dolgot, de az biztos, hogy van min merengeni és van mit magunkévá tenni az ott elhangzottakból. Zseniális.

És félreértés ne essék! Az előadás meghallgatása a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a benne elhangzottak szerint tudnánk azonnal élni. (Ez vonatkozik minden ezospiri és önfejlesztő könyvre, előadásra.) Sajnos a benne elhangzottakat nem lehet megtanulás útján magunkévá tenni. Megérthetjük, de csak idővel és saját tapasztalatokkal tudjuk magunkévá tenni. Az Élet nem megúszható és könyvekből nem megtanulható.

Szeretettel egy „kóstoló”, egy ajánló és egy honlapcím, ahol megrendelhető:

Részlet az előadásból.

Könyvajánló. 

A könyv és hanganyag megrendelhető itt.